Startsidan
På gång
Om BK42
Pressrum
Sponsorsinfo
Våra ballonger
Reportage
Australien 2004
Ungern 2005
Pressklipp
Bortförklaringar
Veckans skylt
Länkar
Glömt lösenord

Publicerad 2007-08-06
Enköping-Kongo på 75 minuter blankt
Poa Ekeblad

Efter eoner av blåst och regn och mera blåst har vädret äntligen stabiliserat sig. Detta firar vi genom att flyga massor. Mest över Stockholm, men när det ska skolas så är det bättre att dra ut på Enköpingsslätten. Gott om plats för att träna inflygningar och mellanlandningar.


Jonas ensam kvar på startplatsen.
foto: Poa Ekeblad

Johan, som satt fart på skolningen igen, hade kollat vindar ordentligt och kommit fram till att Enköping var en bra utgångspunkt. Med den styrbarhet som fanns så borde vi kunna ta oss ganska långt uppåt Uppsala till. Ganska snart hittade vi en fin gräsplan att starta från. Vinden bar oss mitt över Enköping och vidare ut mot slätten. Det var gott om nästan skördeklara åkrar, och ont om skördade som vi kunde landa på. Vi övade därför mest inflygningar där Johan planade ut någon meter över marken utan att sätta ner ballongen.


Se hur vår skugga glider ljudlöst över sädesfälten.
foto: Poa Ekeblad

För att styra ut mot väg 55 passade det bra att gå upp på höjd en stund, och vi övade att flyga level samt att växla mellan två olika höjder. Johan klarade det riktigt bra med tanke på att han inte kranat själv på drygt fyra år!


Ett gäng gäss som avbröt sin resa och flög ett varv runt ballongen som hälsning.
foto: Poa Ekeblad

Efter att ha passerat 55:an var det dags att gå ner och styra vänster för att följa vägen, så vi passade på att göra fler inflygningar och till och med en mellanlandning på en smal gräsremsa vid Örsundaåns mynning.


Mellanlandningsplats i ståndmässiga omgivningar.
foto: Poa EKeblad

En hastig titt på kartan antydde att det borde vara möjligt att göra nästa mellanlandning i Kongo. Med två förstgångsflygarinnor ombord så var inte det något att tveka om :)

Poa lade in en waypoint i GPS:en och gav Johan ordern: "FLYG MOT KONGO!"

Det var fin styrbarhet, och genom att växla höjd tog Johan oss i rätt riktning. Under inflygningen började det komma en del vindkörare även nere i trädtoppshöjd, ett tecken på att markinversionen började ta slut för dagen. Vi bestämde oss snabbt för att strunta i mellanlandningen och göra en slutlandning istället.

Efter en bromsningsstuds i energiskog satte Johan ner ballongen på en slagen liten vall. Vid kontroll efter packningen visade det sig att han landat 9,5 meter från Poas GPS-waypoint. Hyfsad precision med tanke på att han inte fick kolla på GPS:en under inflygningen och inte heller visste var waypointen låg. Intuition eller tur spelar ingen roll, båda är bra att ha.


Renate och Karianne, nyblivna markgrefvinnor af Kongo.
foto: Poa Ekeblad

Johan hade till slut det stora nöjet att döpa två personer till markgrefvinnor af Kongo. Sen var det dags att packa upp picnicen, och Johan hade det ännu större nöjet att säga till Jonas: "Äh, du kan väl ta och packa upp det där!". (Till saken hör att Johan under flera år slavat som följebilschaffis åt Jonas på komersiella flygningar, och varje kväll dukat upp åt passagerarna efter flygningen.)

Fotnot: Kongo är en plats som ligger en knapp halvmil nordost om Örsundsbro, mellan Enköping och Uppsala. Den fick sitt namn av en gammal dam vars barn hade byggt ett hus åt henne några kilometer från familjegården. Hon ville inte låta dem bli av med henne, och klagade högljutt: "Det är så långt bort! Det är ju som att behöva flytta till Kongo!" 
Senast uppdaterat
Veckans skylt
Tävlar med ballong
Om BK42
Reportage
Länkar
Bortförklaringstoppen

v 4.5.5