Startsidan
På gång
Om BK42
Pressrum
Sponsorsinfo
Våra ballonger
Reportage
Australien 2004
Ungern 2005
Pressklipp
Bortförklaringar
Veckans skylt
Länkar
Glömt lösenord

Publicerad 2008-03-12
Vänern revisited
Poa Ekeblad

Den 5 mars 2008 gav sig en väääldigt flygsugen Poa iväg med ballong från Högsäter i Dalsland. Planen var att göra en flygning i årets upplaga av Stora Steget. Bästa resultat dittills var knappt tre mil, och mer än det borde vi väl klara av iallafall. Det skulle blåsa 50-60 km/h på några tusen fot, och riktningen var ner mot Nossebro ungefär. Lagom till att vi konstaterat att vindprognosen stämde så närmade vi oss kontrollerat luftrum (TMA) över Trollhättan. De enligt uppgift nyladdade transponerbatterierna var inte så nyladdade, så vi valde att raskt sjunka till låg höjd.

Där nere blåste det från väster, och vi flög över en bit av Vänern, och landade slutligen vid Stommen på Vänersnäs. En extra krydda var att prognosen indikerade att vinden skulle vrida mer mot sydväst under eftermiddagen. Sydväst från det här läget innebär att man har tio mil vatten att ta sig över innan det blir fast mark under fötterna, så varje liten pendling åt vänster observerades noggrannt.

Vi hade ett riktigt bra samarbete med trafikledninhgarna på Trollhättan och Såtenäs. Muchos tacos! (som spanjoren säger)

Stort tack också till Eva, John och Bertil från Dalslands ballongklubb, som körde, flög med, observerade, hjälpte till och ställde upp.

Här är en länk till GPS-spåret för flgningen på flightlog.org. Välj Google Earth format och se till att ha Google Earth installerat, så får du upp ett tredimensionellt spår.

Här är några bilder från flygningen. Vissa bilder kan du få upp i bättre upplösning om du klickar på dem.


Högsäter city


Hela Högsäter


Delar av Kroppefjäll, med Vänern, Halleberg och Vänersnäs i bakgrunden.


Stigen (bra startplats till höger om mitten)


Västsidan av Kroppefjäll. I mitten ligger Ragnerudssjön, med campingen i norra änden. Basläger för SM 2004 och för årets upplaga av Dalslandningen.


Här lämnar vi land för den här gången.


Kusten


Vad är det för en fyr? (som norsken säger)


Vänersborg och Vänerns utlopp


Vänersnäs sticker ut som en smal tunga i innanhavet. Halleberg till höger.


Halleberg från ett perspektiv som ganska få, om ens någon, ballongflygare sett det tidigare.


Om det är kallt kan man tilläggsisolera skorna :)


När man har den här indikeringen på höjdmätaren vet man att man är nere på backen igen.


Det är trots allt bättre att landa på en tallriksvältad (lite lerig) åker, än på vallen bredvid som de håller på att sprida ut skit på.

Foto: Poa Ekeblad (samtliga bilder utom skorna som Eva Olsson tagit, inte skorna alltså, utan bilden) Bilderna är självgranskade och godkända för spridning, särskilt den sista. 
Senast uppdaterat
Veckans skylt
Tävlar med ballong
Om BK42
Reportage
Länkar
Bortförklaringstoppen

v 4.5.5